Island

Alla flugfiskare vill väl någon gång blöta en fluga i någon av Islands alla strömmar och sjöar. Förutom laxfisket finns ju mycket bra fiske efter Havsöring, öring och Röding. Problemet är priset men håller man sig borta från de dyraste laxälvarna under högsäsong behöver man inte bli helt ruinerad. Det bästa med island är att många av älvarna är små och därmed gör flugfisket extra spännande.

I maj 2004 var jag i Reykjavik i annat ärende och passade på att stanna några dagar för ett smakprov. Min guide var Siggi, legendarisk laxguide född vid älven Grimså. Första dagen provade vi Varna som är en liten och läcker älv, men Havsöringen hade börjat vandra ut igen efter ett mycket bra aprilfiske. Endast några små fanns kvar. Den största upplevelsen vid Varna var upptäckten av ett par Rödingar som stod i en liten djuphåla. Den största var en bra bit över tre kilo, men helt ointresserad av alla flugvarianter jag serverade framför nosen.

Nästa dag prövade vi Galtalekur som ligger vid kanten av Heklas fot. En underbar ström med grov öring. Uppströms nymffiske med lätta grejor gäller. Även här hittade jag en fisk kring tre kilo, men öringen var helt ointresserad av flugorna, (krokvan?) Jag fick nöja mej med några kilosfiskar i en annan pool.

Siggi var dock inte nöjd och sista dagen drog vi till Grimså som under sommaren är en av de bästa laxälvarna. Havsöring fanns nu i poolerna. Sex stycken härligt silverfärgade och mycket stridbara öringar krokade jag på Siggis hembundna streamer.

Vi avslutade i en närliggande älv och innan oväder och blåst förstörde fisket hann jag ta ytterligare en våldsamt kämpande Havsöring. Flugfisket efter Havsöring blev en perfekt avslutning på resan och en positiv överraskning.

OL på Lidingö 04-06-01.

Tillbaka