Kanada

Fick chansen till ett smakprov av Kanada i samband med en kongress i Quebec city första veckan i Juni 2000. Självklart packades flugspöt med och efter lite letande på nätet var konceptet klart.

Hyrbil och sedan rakt norrut i den enorma vildmark som världens näst största land har att erbjuda. Då många av vattnen nås via gamla timmervägar hade jag blivit rekomenderad en fyrhjulsdriven bil.

Bakom V-8:an i en Grand Cherokee såg jag Quebec city krympa i backspegeln. Cherokeen är löjligt stark och en härlig trygghet ute på "dirt-roads " när vildmarken kryper inpå. Att den är törstig kan man fullständigt bortse ifrån då bensinen bara kostar 4 kronor litern. Första natten tillbringades framför TV:n på ett simpelt Motel. New Jersey Devils slog Dallas Stars i NHL-finalen och mitt enda sällskap var en sex-pack Kanadensiskt öl.

Dagen därpå blev det äntligen dags att släppa ut fluglinan. Början av juni är lite tidigt på säsongen och Rangers jag talade med föreslog fiske med streamers. Min målsättning var att kroka en hyfsad Brooktrout, helst i strömmande vatten. I början gick fisket trögt. Solen gassade och små knottliknande blackflies attackerade hårt.

Skogen var ogenomtränglig med granar som växte in i varandra och i strömkanten reste sig videt högt som ett basketlag. I början blev det bara småfisk, knappt hektot men det var en härlig känsla i skogen och det dröjde inte länge innan jag stötte på The Great Canadian Moose. Kaniner och Piggsvin blev snart vardagsmat och Black Bear kändes på något vis hela tiden närvarande trots att jag tyvärr aldrig fick någon inom synhåll.

Andra dagen kom höjdpunkten då jag i en vacker hölja krokade en Brooktrout på strax under kilot. Den tog på en djupt fiskad Mickey Finn och det var en skön känsla att se den glida in över håvkanten. Någon timme senare på samma plats kommer det bästa. Jag står utvadad på en sten i strömmen cirka tjugo meter nedströms en gammal träbro. Av någon oklar anledning vänder jag mig om och tittar bakåt.

Då ser jag ett stort lodjur sakta lunka fram över bron. När jag skriver " stort " så menar jag "stort ". Min första tanke var PUMA! Den glider in i skogen utan att upptäcka mig och dyker sedan upp igen bara tio meter ifrån mig på motsatta stranden. Då får den syn på mig, fixerar mig med blicken i fem sekunder och slinker sedan ljudlöst in i den täta granskogen.

Vildmarksfaktorn är hög i Kanada helt klart och jag fick både min Brooktrout och en smakstart på flugfiskesäsongen. Min fiskehälsning lyder: Kanada är STORT!. O.


Tillbaka