Sieldujokk

Vi tillbringade 4 dygn här sommaren 2001, vid denna jokk. Det hade regnat rätt mycket dagarna innan, så förutsättningarna var inte det bästa. Vi bodde ca 4 km nerströms bron. Där hittade vi en trevlig udde med småbjörk, den hade vi kunnat spelat vollyboll på om vi velat. En mycket bra lägerplats. Gott om virke, slätt och mjukt endast 6 meter från jokken. Så vi somnade till forsbruset varenda morgon, härligt...

Myggen lyste nästan helt med sin frånvaro, väldigt få kläckningar, synd. Men mycket skönt i solen, som synes. Vattnet hade färgats grönt och var mjölkigt. Det blev dock klarare för varje dag som gick.

Vi körde hårt och fiskade på dygnets alla timmar. Visst fick vi fisk, men det var Öringar i 2-3 hg:s klassen, dom större lyste med sin frånvaro.

Rykten gör gällande att det finns Öring på över 2 kilo här. Kanske vi skulle provat sjunklina, men vi tyckte inte det var så högt vatten. Det var kyligt, dagstemperatur 6-15+°, i skuggan. Endast +4° en natt.

Flugfiske i Jokkar är ju känsligt, lite av en chansning. För oss blev det inte så bra. Men vid bra förhållanden med lågt vatten och värme i luften= kläckningar. Kan det nog vara mycket bra fiske i Sieldujokk, väl värt att pröva...

Det är en mycket vacker dal, för oss som kommer från Uppsala-trakten, med sitt platta landskap. Jokken har fina strömmar och små/stora sel. Omväxlande djupa och grunda ställen. Vadningsbart nästan överallt, då är nog šringen väldigt skygg.

Många djur rör sig i dalen. Vi såg Älg, ett Kungsörnspar och några Tornfalkar! LŠmlar gnagde pŚ vårat mjuka bröd och pepparsalamin som var väl instoppat, men dom hittade det ändå!

Helikoptern kom nästan punkligt och allt var frid och fröjd. Efter en dusch hos Monica och Bjšrn gick färden vidare mot Uppsala och Stockholm. 107,5 mil denna gång. Vägen blir rakare för varje år. Vi gjorde den sträckan på 14 timmar i år.Tur att vi har en Volvo Express!


Tillbaka