Valtajokk

Fyra år i rad har vi varit i det här området. 1995-1998. Vi har haft läger på flera olika ställen både på nord och sydsidan av Valtajokk. Fisket i jokken har varit blandat, men långt uppströms ett år hade vi ett bra fiske med både fin Öring och Röding, uppemot kilot. I tjärnarna på båda sidor om jokken har vi haft väldigt bra fiske alla år.

Sista? året, 1998, var det sämre i en favorittjärn fšr dŚ hade det varit nätmarodörer där. Hur kan människor åka upp och lägga nät i en tjärn som inte är större än 2 fotbollsplaner? Som säkert behöver minst 10-15 år på sig, att " bygga upp " ett sådant fint bestånd av Röding som det var där!

1997, bodde vi vid Läijpajaure. Den sommaren var fantastiskt varm med +30° i fjällen. På dagarna gick det ju inte att fiska för värmen, men vi kunde ju inte låta bli.

Vi gick upp på kalfjället, där var det svalare. Vi fann en del tjärnar där, men bara småöring. Det borde funnits någon tjärn med fin Öring, men vi hittade ingen.

Vi satt upp handdukar som solskydd och badade. En del simmade över till udden på andra sidan viken!

På nätterna vakade Rödingen! Vi slogs med myggen och kastade som galningar. Det finns hur många tjärnar som helst, ifall du skulle komma på tanken att besöka området, så är det bara att gå från tjärn till tjärn, så hittar du en pärla till sist. Det gjorde vi.

Valtajokk är svårfiskad med glasklart vatten och manshögt, vide som "hänger över" nästan hela vägen. Ibland blir den en ström eller fors en bit som sedan övergår i ett lungt sel igen. Ifall jag ska ge något tips, så är det att ta sig långt uppströms.

Har du tur kan du få se en Kungsörn komma seglande. Det gjorde vi ett år, mitt i natten kom en Örn glidande efter jokken bara 15-20 meter, ovanför vårat läger. Mäktigt.

Vi är väldigt noga med att inte ta upp mer än vi behöver. Dom flesta fiskarna får gå tillbaks. Men gravad Röding, är ju inte fel i fjällen.


Tillbaka